Caracterizarea produselor cosmetice


Demachiantele sau emulsiile de curatat, gelurile, cremele, lotiunile bifazice(pentru zona oculara, care este sensibila) - produse care se folosesc zilnic, in functie de tipul de ten pentru demachiere, curatarea tenului, fara a penetra in piele.

Gomajul - poate fi mecanic sau chimic. Cel mecanic actioneaza datorita miscarilor manuale, circulare, efectuate la nivelul fetei, gatului si decolteului si contine mici granulatii(algemicronizate, pudra de sambure). Cel chimic se mai numeste si cheratolitic, enzymatic sau peeling. Contine substante active ca enzyme, acizi din fructe, papaya, actionand asupra enzimelor moarte.

Lotiunile - preparate lichide folosite obligatoriu dupa demachiere, in vederea degresarii pielii, putand fi cu sau fara alcool. Pot fi hidratante, emoliente, calmante, astringente, depigmentare, medicamentoase(pentru tenurile acneice) sau cu grad alcoholic ridicat(pentru cicatrizare).

Mastile cosmetice - amestecuri de substante, de consistenta lichida, semi sau vascoasa, cu aspectul unei smantani. Se aplica pe o piele curate. Au ca efect: hidratare, calmare, inchiderea porilor, depigmentare, pentru un aspect neted, catifelat, atenuarea ridurilor, redarea elasticitatii.

Cremele - produse destinate ingrijirii pielii cu efect hidratant, emolient, de reglare a sebumului, pentru depigmentare, de stopare a infectiei microbiene, pentru masajul facial. Pot fi hidratante, de zi; nutritive, de noapte; uscate, semigrase, grase.

Materii prime cosmetice :